Despre alimentatie: Peste, Ciupercile si Hreanul

peste-ciuperci-si-hrean

Orice zi sau orice saptamana in care nu ati consumat peste, poate fi considerata o ocazie pierduta pentru a va regenera, a va hrani sanatos, a va simti usori ca pestele in apa, a gandi limpede si eficient. Iata un mic sumar al avantajelor consumului de peste, sub orice forma, proaspat sau congelat,peste sa fie. Am trait printre nordici, la Sankt Petersburg si am constatat cu surprindere, dar si cu intelepciune, cat de mult conteaza ca din totalul alimentatiei zilnice, o proprortie cat mai apropiata de minimum cincizeci la suta sa fie continuta de produse pe baza de peste sau icre din peste, o alta minunatie cu efect cerebral pretios.

La Sankt Petersburg pana si chiftelele erau din peste. E drept, se pricepeau sa gateasca pestele, cu variate garnituri alaturate. Pentru ca aveam colegi din China, adesea primeam peste in soc tomat,picant, din import China, deosebit de gustosi. Pestele oceanic se consuma cu preponderenta. Este cel mai curat posibil,in diverse specii: cod, hering, etc.

Icrele se servesc pe clatite mici,in diverse ceainarii si nu sunt scumpe ca in alte locuri din lume.Sunt icre negre,icre de Manciuria,cu bob mare,stralucitor,auriu,toate bogate in acizi grasi omega 3 si omega 6,folositori pentru alimentatia creierului. Icre renumite de la pesti din lacul Baikal, de la pesti din fluviul Amur sau de la pesti din gurile de varsare ale fluviului Volga.  Aveti grija si tineti la sanatatea voastra consumand cat mai des posibil in loc de carene de orice fel-mai bine carne alba din peste.Este cu mult mai usoara si mai sanatoasa.Am constatat ca popoarele consumatoare de peste,in cantitati  considerabile sun cele mai sanatoase si mai inteligente.

Ciupercile sunt surse de proteine vegetale

Consumarea ciupercilor este foarte buna  in perioada de post iar noi incurajam oamenii sa le foloseasca cel putin odata pe saptamana.

Cateva din beneficiile ciupercilor:

  • au calitati antibiotice naturale;
  • contin peste 80% apa;
  • au rol antioxidant si lupta impotriva infectiilor;
  • contin: Zinc, Fosfor, Cupru, Seleniu, vitamina D si complexul de vitamine B.

Retete de preparare a ciupercilor:

Ciupercile pot fi preparate in mai multe moduri, rapid si usor.

Un exemplu poate fi astfel: ciupercile se spala, se curata manual coaja,dupa care se taie marunt, atat palariutele, cat si piciorusele si se pun intr-o cratita ,in care am calit in prealabil o ceapa, cu putin ulei si apa. Se lasa la foc mic, 15-20 de minute, dupa care se adauga suc de rosii sau suc de ardei capia.

Putem inlocui carnea cu aceasta proteina vegetala,astfel incat sa avem o zi fara consum de carne,dar cu necesarul asigurat de nutrienti.

Miracolul hranei-hrisca

Hrisca este un fel de grau salbatec.In trecut razboinicii hraneau cu ea caii.Este nepatisabila,motiv pentru care nu se poate consuma decat in stare naturala.

Ca fost student ,timp de sase ani la Sankt Petersburg,am stat la masa cu colegi din mai multe tari si am observat miracolul hristii.Am pornit impreuna  asemanatori fizic cand am inceput facultatea si cand am terminat ,colegii nostri rusi erau cu mult mai dezvoltati decat noi.Ne hraniseram la fel,cu o singura deosebire:noua ne fusese servit orez drept garnitura la mancaruri,pentru ca aveam chinezi printre noi, in timp ce rusii consumasera numai hrisca.Din acest experiment practic am dedus mirolul ascuns al acestui aliment,adesea ocolit de alte nationalitati,sub pretextul ca nu sunt obisnuiti cu consumul de hrisca.

Hrisca contine proteine bune, de origimne vegetala si minerale, avand efect antioxidant. Mentine nivelul optim de glucoza din sange, ajuta in bolile cardiovasculare,scade colesterolul,stabilizeaza tensiunea. Veste buna pentru obezi: reduce apa din organism, contine substante cu efect diuretic.

Se prepara simplu: intr-un ceaun ,incalzit bine, se pun doua sute de grame de hrisca, se amesteca cu lingura de lemn  timp de cinci minute. Alaturat se incalzeste un litru de apa, pana la fierbere. Dupa cele cinci minute, se toarna apa fierbinte peste hrisca incinsa, se pune sare,piper-dupa gust-iar dupa evaporarea apei, se pun doua linguri de ulei de masline.

Se consuma drept garnitura la orice fel de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *