Ce ai mancat azi?

mancare-astazi

Este o intrebare de fiecare zi.Ce preferi sa mananci astazi?De regula ramai in balans.Te lasi la voia intamplarii.Vad eu,ce gasesc,ce nimeresc si tot asa,zi dupa zi.Acest lucru este valabil pentru cei care iau masa in oras.Majoritatea mananca acasa.Aici trebuie o planificare.Nu poti manca la fel in fiecare zi.Piere apetitul.Este deci nevoie de educatie nutritionala ,imaginatie,inventivitate,pregatire,preocupare.

Uneori,sotia isi intreaba sotul:”Draga,azi ce-ai vrea sa mananci?”Raspunsul este cam acelas:”Ce vrei tu,draga!”Barbatii nu prea au idei si nici nu vor sa-si bata capul cu alcatuirea unor meniuri,cu exceptia celor care sunt bucatari profesionisti.Cu asta se incheie colaborarea in familie.Sotiile nu au alta solutie,decat sa-si bata capul cu meniurile zi de zi.Nu este o treaba usoara.

Acum,ca tot s-a lasat frigul,ar fi buna astazi,de exemplu,o supa cu sita,adica cu os si maduva de vita.Se prepara,prin fierbere prelungita,pentru a se inmuia carnea de pe os,apoi se adauga morcovi,telina,pastarnac,taiati mare.Se adauba condimente,patrunjel.Se consuma supa,dupa care se serveste separat carnea,maduva si legumele,impreuna cu hrean ras si stins cu ulei,deoarece este usor iritant,dar foarte gustos si ne fereste de raceala.Obtineti un pranz satios,gustos ,care ne va tine departe de bucatarie mai multe ore.

Icre tarama,nelipsite la mesele festive de familie.

Sunt icre de peste comun,in special de crap.Ele sunt mai ieftine,decat cele de pesti nobili.Se gasesc mai usor si se consuma relativ frecvent.

Prepararea este simpla,prin mixare si adaugare de gris, fiert in prealabil si ulei ,plus, eventual, ceapa tocata marunt.Pentru ornament se folosesc masline.Se servesc  pe paine.Se mananca impreuna cu celelalte aperitive si salate cunoscute. Sunt consistente,satioase,au vitamine si acizi grasi de buna calitateUneori se gasesc direct in pestii cumparati.Se pun intr-un borcan,se presara sare si se pun la rece in frigider,pana le vine randul la preparare.

Din crap se gateste in special saramura.Unele persoane,mai ales feminine,se tem de a-l consuma,din cauza oaselor multiple.Mancat cu grija,fara graba,crapul este foarte bun si nu este scump.Se stinge neaparat cu vin,mai ales ca sosul de la saramura,cel mai important ingredient,este picant. O masa de peste,cu icre,saramura , ciorba de peste si peste fript este ideala si usoara.Organismul o asimileaza cu placere .Nu ingrasa,acest lucru fiind de asemenea important.

Atentie la calorii! Bucatarii uita adesea de ele

Un consum zilnic normal este de 2ooo pentru femei si 2500 pentru barbati.Lucrul acesta se stabileste mai greu la ochi,cum se spune,insa el nu trebuie pierdut din vedere.Urmaresc emisiunile doctorului Oz,care recomanda portii mici.Vad si la unele emisiuni de la Paprica,mancaruri usoare,pe baza de legume,cu putina carne.Sunt frumoase acele emisiuni din gradina,englezesti,unde masa se prepara dirct din ce au oamenii in gradina lor.Fara prea multe fantezii si tot felul de exotisme.Oamenii sunt obisnuiti cu produsele din zona lor de origine.Nu exista,observ,o mare varietate de produse,iar cele principale sunt cam peste tot acelesai.Aici natura nu a facut mari diferentieri intre oameni.

Tot este sa nu scapam din vedere numarul caloriilor consumate zilnic,mai ales in zilele libere,cand se face un consum fizic ceva mai scazut de calorii si surplusul tinde sa fie depus in tesuturi.

Din dorinta de a intra in gratiile mesenilor,mai ales in anumite ocazii,cei care prepara hrana fac exceptii de la norma calorica. Mesele sunt hiperambundente,desi n-ar trebui.Se pot face mese frumoase,variate,cu portii mici,diversificate,dar este nevoie de mai mult timp si de mai multa fantezie.Se prefera a se face aceste lucruri,pentru ca merita si dovedeste dragoste fata de cei pe care-i deservesti.Bucatarii de orice fel tot inventeaza mancaruri.

Vor sa fie neaparat autori ai produselor lor.Daca si respecta normele nutritionale,ce sunt in general de bun simt si corecta conduita,nu este nimic rau in a fi original.Totusi observ unii bucatari,ce dau retete  televizate,ca pun la baza unor preparate bucati prea mari de carne.Desigur,acest lucru este neaparat in functie directa de numarul persoanelor prezente la masa pentru care se gateste,Acest lucru trebuie spus si neaparat avut in vedere.

Nu se recomanda gatitul pentru consumul repetat de mai tarziu,desi-motivandu-se criza de timp a gospodinei-acest lucru are loc,din pacate,mai ales la ciorbe si supe.Nu trebuie uitata nici norma de hidratare zilnica,deoarece la preparatele televizate se prezinta de regula mancaruri pentru felul doi,cum se spune pe la noi.Probabil ca in alte parti acest obicei s-a cam desfiintat,cum se vede ca s-a intamplat si cu consumut de paine,drastnic redus,pe bune motive. Hrana zilnica necesita migala si preocupare inteligenta constanta.Cand este vorba de propria sanatate ,acest efort merita a fi prestat zilnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *