recicleaza-vechii-blugi

Fashionistul mă numesc dar poți să îmi spui și „Papionistul”. Mie elegant îmi place să mă îmbrac ca să fiu mereu fetelor pe plac. Ție astăzi îți arăt cum să nu arunci tot, mai bine reciclăm și planeta o salvăm, vorba prietenilor mei Floricica și Eco. La ei, eu am căutat… și o fotografie ma inspirat.

Într-o excursie pe unde am umblat, tatălui blugii i s-au crăpat. Repede el să  îi arunce…, pe când eu, din gunoi i-am luat. M-am uitat la ei… ??? ce pot oare eu să fac…?  ohoo… multe, dar pentru că am o prietenă dragă, m-am gândit să îi fac fetei … o treabă, iar tatălui am să îi arăt ca să fie și el mai prudent. Lucruri bune să nu mai aruncăm, ci să reciclăm și împreună planeta să o salvăm.

Uite ce am reușit să fac… și nu e nimic complicat. O fustiță și un guleraș din blugi reciclați, inițial aruncați.Dacă vrei și tu să încerci pas cu pas poți, tu să vezi. Pentru început, că este mai ușor un guleraș, zic, să confecționăm.

Cum poți confecționa un guleraș?

  1. O pereche de blugi vechi, uitați sau aruncați.
  2. O cămașă sau o bluză care îți vine bine  în zona gâtului, cu guler de preferat sau cu un simplu decolteu.
  3. Întinzi și netezești pe masă un crac al pantalonului cu una din cusăturile laterale pe cant peste care, poziționezi gulerul gata îndoit în două cu linia de mijloc pe cantul (pe cusătura laterală) pantalonului.
  4. Dacă ai drept model un guler atunci trasează conturul exterior al acestuia pe blugi cu o cretă (sau cu un rest de săpun uscat… în caz că nu ai cretă);  iar dacă ai doar un decolteu, atunci trasează conturul decolteului.
  5. Dacă ai conturul gulerului gata trasat atunci marchiază în interior  tot la 5 cm de acesta o linie; iar dacă ai drept model doar conturul unui decolteu  atunci marchiază în exterior tot la 5 cm de acesta o linie pornind de la cantul îndoit al cracului și rotunjind linia în extremitatea cealaltă  petru a o uni cu conturul decolteului trasat anterior.
  6. Decupează gulerul lăsând o rezerva de 0,5cm în exterior față de marcaj.
  7. Așază gulerul pe o tăbliță din lemn. Ia un ac de gămălie și franjurează marginile.
  8. Dacă vrei să îți decorezi gulerul, acum este momentul, poți să lipești sau să coși mărgeluțe… sau de ce nu?…chiar să îl pictezi.
  9. Îl admirăm ? .
  10. Mai franjurăm dacă e nevoie.
  11. Retușăm.
  12. Decupăm , franjurăm și retușăm două pămblicuțe.
  13. Coasem pămblicuțele stânga dreapta gulerașului, facem fundița și gata.

Acum că ești mai expert, poți să faci și o fustiță…, ? e lucru cert. Iar dacă ai vre-o întrebare poți să îmi scri chiar și o scrisoare; salutare @copiimicisimari.com e adresa mea și e cea mai cea, promit că am să îți răspund la ea.

Cum poți confecționa o fustiță de fetiță din blugi uzați?

  1. O pereche de blugi vechi, uitați, uzați sau aruncați.
  2. Transformă blugii într-o pereche de blugi scurți…, (dacă îți mai vin în partea de sus);
  3. Marchează pe crac  lungimea pe care ai vrea să o aibă fustița,  începând să măsori de la marginea tivită a acestuia, după care scazi 2 cm sau  4 cm (în funcție de cât îți permite materialul și în funcție de betelia pe care ai vrea să o aibă fustița)  după care îți trasezi conturul final pentru partea superioară a fustiței ( în final eu am rămas cu lungimea de  25 cm incluzând tivul initial).
  4. Croiești detaliile de față și spate ale fustiței dintr-un crac, eliminând cusăturile laterale ale cracului și ținând cond în partea superioară de conturul final.
  5. Acum ar trebui să ai două detalii cu aceleași dimensiuni.  Trasezi mijlocul detaliului (linia de simetrie) pentru fața fustiței. In partea superioară îți calculezi trei părți egale până la linia de simetrie și marchezi doua dintre acestea pornind din colț. Tot din colțurile superioare cobori cu doua părți din cele obținute anterior.
  6. Trasezi mijlocul detaliului (linia de simetrie) pentru  spatele fustiței. In partea superioară îți marchezi o parte (dimensiune obținută în etapa anterioară)pornind din colț. Din acelaș colț cobori aceiași dimensiune coborâtă anterior (două părți).
  7. Verifici detaliile. Unești marcajele liniilor superioare cu marcajele laterale. În cazul detaliului din spate decupează triunghiurile obținute în colțuri.
  8. Ai nevoie în completare de o bucată de material, ca bază a fustiței ,cam de aceiași grosime cu cea a blugilor. Este OK un tricou vechi (în principiu ai nevoie de o lațime de 70 cm cu o înălțime de aproximativ 36 cm pentru o fustiță potrivită unei fetițe de 3 – 5 ani). Afli circumferința șoldurilor fetiței (sau poți măsura o fustiță care îi vine în zona șoldurilor), îndoi materialul suplimentar în doua și îl potrivești  luând în calcul jumătate din circumperința șoldurilor. La dimensiunea rezultată adaugi o rezervă de lejeritate de aproximativ 2 cm, și o rezervă pentru cusătură de 1cm.
  9. Fixezi detaliul de față îndoit în doua pe linia de simetrie al acestuia, poziționându-l exact pe linia de răsfrângere a materialului. Ridici marginea tivită a detaliului pentru  față cu 2 cm față de marginea netivită a materialului suplimentar. In extremitatea cealaltă marchezi rezerva pentru cusătură după care poziționezi detaliul pentru spate îndoit, în prealabil în două, la aceeași înălțime cu detaliul pentru față.
  10. În partea superioară  marchezi la o distanță de 5 cm sau 9 cm (în fucție de cât ai scăzut la punctul 3) linia superioară, finală a materialului suplimentar. Acum că ai marcate linia laterală și linia superioară poți decupa acest detaliu.
  11. Mai ai nevoie   de un detaliu care va sevi drept “pungă pentru buzunar” pe care trebuie să îl croiești dupa detaliul pentru față. Înălțimea acestui detaliu trebuie să fie apoximativ cu 10 cm mai mică decât înălțimea detaliului pentru față . Suprapui în partea superioară detaliul pentru față cu cel destinat “pungii pentru buzunar” (cu fața țesăturilor în interior) După care le unești print-o cusătură pornind de la marcajul (realizat la punctul 5) care indică două părți din trei în partea superioară a detaliului pentru față,  până la marcajul lateral de pe detaliul pentru față care indică tot două părți din trei. Repeți procedura în oglindă față de axa de simetrie (trasată pe detaliul pentru față).
  12. Elimini surplusul rezultat în colțurile superioare lăsând o rezervă de cusătură 0,5 cm .
  13. Întorci detaliile cu fața tesăturii în exterior. Fixezi printr-o cusătură rezerva de cusătură rezultată în direcția “pungii pentru buzunar”.
  14.  Îmbini printr-o cusătură cele două părți laterale ale materialului suplimentar.  Fixezi cu ace de gămălie tivul de 1 cm, îndoind un cm de material în interior.
  15.  Potrivești cusătura laterală realizată anterior pe mijloc și marchezi linia de simetrie a feței. Suprapui linia de simetrie a detaliului pentru față peste linia de simetrie a detaliului care este baza fustiței, poziționându-le la acelaș nivel în zona tivului.
  16. Răsfrângi detaliul pentru față și îți fixezi în interior cu ajutorul acelor ace de gămălie rezerva de cusătură a “pungii de buzunar”.
  17. Fixezi “punga de buzunar” de baza fustiței printr-o cusătură.
  18. Fixezi detaliul pentru față de baza fustiței printr-o cusătură decorativă în părțile laterale și în partea superioară.
  19. Poziționezi  suprapunând linia de simetrie a detaliului pentru spate peste cusătura de îmbinare a bazei fustiței  și o fixezi printr-o cusătură decorative de jur împrejur.
  20. Realizezi tivul fustiței.
  21. In partea superioara  a fustiței în zona liniei de simetrie realizezi o butonieră aproximativ de 2 cm . Fixezi în ace de gamălie partea superioară a fustei introducând rezerva de un cm în interior.
  22. Croiește o  dentiță de aproximativ 3 cm lățime care va servi drept șnur. Lungimea ei îndoită în două trebuie să fie mai mare aproximativ cu 10 cm față de lățimea fustiței.  Șnurul trebuie cusut astfel încât unul din capete să fie tivit iar cel de al doilea capăt să fie deschis.
  23. În zona capătului închis ( tivit ) taie rezerva de cusătură cât mai mica. Introdu un fir lung și dublu de ață rezistentă într-un ac și prinde cu câțiva pași de cusătură rezerva acluiași  capăt închis al șnurului.
  24. Introdu și condu acul prin interiorul șnurului.
  25. Deplasează acul prin interiorul șnurului și scoate-l prin capătul deschis al șnurului. Trage de ac și de fir  până se răsfrânge tot șnurul.
  26. Tivește în partea superioară fustița. Taie butoniera  și introdu șnurul realizat anterior. În capetele șnurului fă câte un  nod.
Ce poți tu să faci din blugii aruncați sau demult uitați? Reciclează!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.