Masa de Revelion

masa-de-revelion

Curcanul este hrana preferata a americanilor.Carnea de curcan,respectiv de curca,nu are colesterol iar acest lucru este de mare importanta alimentara.Unii curcani ajung pana la patruzeci de kilograme si inlocuiesc perfect porcul.Este si un geat frumos,cand,in preajma zilei Recunostintei,Presedintele primeste in dar un curcan.Putem conchide ca,aceasta pasare mare si hranitoare este bine primita si aspectul este de asemenea important,pentru ca,aceasta carne va fi consumata cu placere si fara griji.

Tocmai priveam un film ,in care,marele bucatar enlez,Oliver Jeremy,duce o activitate laudabila pentru nutritie sanatoasa,luptand impotriva fast-food-urilor,pe care nu le intereseaza provenienta carnii,prospetimea ei si chiar zonele din corpul animalului din care a fost extrasa.Mai arata filmul si un autobuz scolar,peste care se turna zahar,indicand faptul ca,elevii din america sunt indopati-precum curcanii cu boabe de porumb,ca sa se ingrase inainte de taiere,-cu zahar in lapte,acest lucru ducand la cresterea obezitatii infantile.Prea putini oameni venisera la experiment.Filmul arata si indiferenta si rigiditatea organelor scolare in acest domeniu sensibil de alimentatie a copiilor in scoli si nu numai in scoli…

Revenind la curcani,desigur,o piftie de anul nou este binevenita,racorind mesenii si punand temelia unei mese reusite,nu excesiv de ambundente.Desigur ,nu trebuie doar carnea sa existe in farfuria respectiva,ci si morcov,patrunjel si alte adaosuri vegetale pentru gust.Normal ca,asa cum spuneam,in meniul de revelion,nu trebuie sa lipseasca apoi pestele,preparat in diverse moduri…Toata atentia,catre o alimentatie usoara,usor asimilabila,fara nici un fel de excese,cu cat mai putine dulciuri,ca exceptie,doar de Revelion.La multi ani!

De revelion se mananca peste si icre din peste

Am fost la Penny si am luat doi somoni mari,congelati,adusi din Australia.Am mai luat si heringi si cod alb, portionat,tot congelat.Acum sotia se ocupa sa le prepare.O chema ,Vasilica, si-percum se stie-are ziua onomastica chiar de Anul Nou.Este Capricorn si cam impunge,cu vorba. Doreste sa-si trateze musafirii cu peste.De icre s-a ocupat deja.In ultima saptamana,tot cu carnuri din porc,ne-am ingreunat vizibil si stim,din proprie experienta,ca, doar cu peste ne vom reveni.Vom face o cura de peste ,de cel putin douazeci de zile,dupa care speram sa pierdem , in mod sigur ,fiecare cate cinci kilograme.Cand am studiat, la Sankt Petersburg,mancam mai mult peste.

Aveam cu totii o silueta de invidiat si invatam foarte bine.Pestele este usor,are carne alba,contine omega trei si omega sase,hrana pentru creier,etc.Este pe jumate la pret in raport cu carnea de porc sau de vita,mai ales pestele congelat,care prezinta o mai buna garantie la pastrare, decat cel proaspat. Provine din zone oceanice,cu mult mai curate, decat apele din rauri sau mai ales din balti. Pentru taierea pestelui congelat, in scopul portionarii, este bine sa avem un cutit zimtat. Dieta cu peste si legume fierte este delicioasa si nu ingreuneaza organismul. Digestia se desfasoara normal, fara complicatii. Sunt doar avantaje, in privinta consumului de peste. Ce-i drept, este o munca suplimentara pentru gospodine, in privinta curatirii pestelui,dar,mai departe,prepararea dureaza cu mult mai putin timp. Se pot face si racituri din peste alb, cu patrunjel si morcovi.

Am fost servit,la o receptie,la Soci,in orasul in care s-a resimtit de curand un cutremur, din adancul Marii Negre,in zona estica. Noi ne aflam pe tarmul opus si la noi nu s-a transmis. Dar avem propriul epicentru in Vrancea iar de la ultimul mare cutremur din 1977 a trecut destul timp. Cand eu m-am nascut,in noiembrie 1940,mama mi-a spus ca a fost un alt mare cutremur in Romania. Sper ca nu din cauza nasterii mele. La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *