Numarul barbatilor dispusi sa acorde un rol important vietii de familie in detrimentul carierei este net inferior femeilor.

 

Cum se impaca viata de familie cu cea profesionala?

Numarul barbatilor dispusi sa acorde un rol important vietii de familie in detrimentul carierei este net inferior femeilor. Sunt foarte putini barbati care beneficiaza de indemnizatie de crestere si ingrijire a copilului.

Un alt indicator relevant pentru evaluarea a egalitatii de gen este cel referitor la participarea echilibrata a femeilor si a barbatilor la luarea deciziilor.

Daca analizam comparativ momentele 2004 si 2008, cand in Romania s-au organizat alegeri parlamentare, observam ca ponderea femeilor care au fost alese in structurile parlamentare si guvernamentale a scazut. In 2004 in Parlament 10,66% (50 de femei) din locuri erau ocupate de femei. In 2008 sesizam o usoara scadere a numarului de parlamentari femei - 9,7% (46 de femei)

Si aceasta in conditiile in care circa 70% din absolventii studiilor legate de Stiinte politice, Studii economice, Administratie publica, Sociologie, Management, Drept, Relatii internationale, Comunicare si relatii publice sunt femei.

La nivelul ministrilor in 2009 doar 14% erau femei, 12,6% erau femei integrate in consiiile judetene si locale, 4,7% din functiile de prefect erau ocupate de femei si 10,7% din functiile de subprefect erau ocupate de persoane de sex feminin.

Dintr-un total de 3184 de primari, doar 114 sunt femei, ceea ce reprezinta 3,5%.

Potrivit EUROSTAT, in Parlamentul European 35% din locuri sunt ocupate de femei.

In ceea ce priveste femeile membre ale parlamentelor nationale in Europa media este de 24%.

In ceea ce priveste guvernele nationale media pe guvernele statelor membre UE este de 27%. In ceea ce priveste functiile de comisari europeni 33% sunt femei si 67% barbati.

Conform unei analize realizate in 2005 de catre Institutul National de Statistica, in Romania erau 116.000 de barbati patroni si numai 38.000 de femei patron, ceea ce demonstreaza ca implicarea in viata economica a femeilor este relativ scazuta.

Citii mai multe aici:

 

Egalitatea de sanse in Europa

Intr-o definitie operationala, egalitatea de sanse are la baza principiul participarii fiecarei persoane la viata economica si sociala, fara deosebire de etnie, gen, varsta, religie, dizabilitati ori orientare sexuala.

La nivelul Uniunii Europene, si nu numai, promovarea drepturilor fundamentale, printre care si cel la nediscriminare si egalitate de sanse, este un deziderat de mult asumat.

Raportul privind progresele inregistrate in materie de egalitate de gen in 2012, lansat in 8 mai 2013, arata ca femeile din UE devin, intr-o proportie tot mai mare, persoanele care asigura in principal venitul familiilor lor. Ponderea femeilor care lucreaza a crescut de la 55 % in 1997 la 62,4 % in prezent. Cu toate acestea, este in continuare mult mai scazuta decat ponderea barbatilor care lucreaza (74,6 %). Inainte de criza, femeile se apropiau incet de valorile inregistrate in cazul barbatilor pe pietele fortei de munca din toate tarile europene. Totuși, criza a intrerupt aceste tendinte pozitive. Ocuparea fortei de munca masculine a scazut mai rapid și mai semnificativ decat ocuparea fortei de munca feminine, acesta fiind adevaratul motiv al reducerii disparitatii de gen in ocuparea fortei de munca.

Femeile inca se confrunta cu bariere ridicate in calea promovarii la cele mai inalte niveluri decizionale. Propunerea Comisiei privind echilibrul de gen in cadrul consiliilor de administratie ale intreprinderilor cotate la bursa este o etapa importanta in asigurarea egalitatii de șanse intre femei și barbati. Dezbaterile publice intense și masurile de reglementare au contribuit la imbunatatirea echilibrului de gen in procesul decizional, iar cifrele pentru anul 2012 privind prezenta femeilor in consiliile de administratie arata cea mai mare variatie anuala inregistrata vreodata.

Deși raportul arata ca s-au realizat unele progrese, exista in continuare provocari semnificative in majoritatea domeniilor. Pentru indeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020 și ale Strategiei privind egalitatea de șanse intre femei și barbati, statele membre trebuie sa depuna eforturi suplimentare.

Contextul romanesc arata ca, cel putin in domeniul ocupational, persista atitudini de discriminare pe sexe.

Ocupatiile in care predomina femeile sunt, in general, mai prost platite. Activitatile „feminizate” ale economiei nationale sunt educatia si sanatatea. In invatamant, spre exemplu, 70% din personal este reprezentat de femei.

Totodata, observam, statistic, ca barbatii reprezinta mai mult de jumatate din populatia activa, in conditiile in care populatia Romaniei este in proportie de 51,3% formata din femei.

Citeste mai mult:

 

Discriminarea de gen, asa cum este vazuta de romani

78% din populatia Romaniei considera ca discriminarea de pe piata muncii este raspandita, iar 40% considera ca femeile constituie un grup discriminat in societate, arata un studiu calitativ din cadrul proiectului S.A.N.S.A.

Studiu calitativ din cadrul proiectului S.A.N.S.A. are ca obiectiv obtinerea unei imagini de ansamblu privind nivelul de informare a publicului, modul in care populatia percepe principiul egalitatii de gen si de sanse pe piata muncii, cat si opiniile generale cu privire la fenomenul discriminarii in Romania.

 

Femeia in societate: Cum mai discriminam in ziua de azi?

Contextul romanesc arata ca in domeniul muncii, femeile sufera diverse discriminari (segregarea profesionala, disparitatea salariala, gradul de ocupare). 78% din populatia Romaniei considera ca discriminarea de pe piata muncii este raspandita, iar 40% considera ca femeile constituie un grup discriminat in societate. 29% din respondenti afirma ca au simtit in ultimii 2 ani ca li s-au incalcat drepturile sau libertatile, cele mai frecvente situatii find cele de incalcare a egalitatii in domeniul muncii (14%), arata un comunicat al Media One.

 

Femeia pe piata muncii

In ceea ce priveste problematica femeii pe piata muncii, acestea lucreaza cu preponderenta in sectoare de activitate percepute ca fiind prin traditie destinate femeilor. Faptul ca aceste slujbe sunt mai prost platite, vulnerabilizeaza femeile si incurajeaza feminizarea saraciei, arata studiul citat.

Criza a generat cresteri ale ratei somajului in randul femeilor si salariile au scazut cel mai mult in sectoarele de servicii cu dominanta feminina si in sectoarele finantate din bugetele de stat in care majoritatea angajatilor sunt femei. Femeile se confrunta in permanenta cu problema echilibrarii vietii profesionale cu cea de familie, in special in domeniul asistentei acordate persoanelor dependente si al ingrijirii copilului.

Mai multe puteti citi aici:

 

Un patron din Romania i-a cerut unei angajate sa inconjoare sediul firmei de 250 de ori

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara a declansat o ancheta in cazul unei tinere care a reclamat faptul ca patronul firmei la care era angajata, a pus-o sa inconjoare sediul societatii, intr-una din zilele de munca, pe motiv ca nu are ce sa-i dea de lucru, femeia afirmand ca a facut 250 de ture in jurul cladirii, dupa care s-a decis sa se opreasca si sa reclame fapta ca un abuz la Politie si ITM, relateaza Agerpres, citat de Hotnews.

Femeia, in varsta de 23 de ani, este de profesie inginer si lucra la o firma din municipiul Hunedoara, specializata in proiectarea si executia retelelor de distributie a gazului metan.

“Patronul firmei mi-a spus ca in ziua respectiva nu are ce sa-mi dea de lucru si m-a trimis sa inconjor sediul firmei. Am facut acest lucru de 250 de ori, intre orele 8 si 11, dupa care m-am dus la Politie si apoi la ITM unde am reclamat fapta, considerand-o ca este un abuz”, a declarat pentru Agerpres, tanara Ionela Lungu.

Ea a explicat ca seria reprosurilor venite din partea angajatorului a inceput in luna ianuarie, la un an dupa ce fusese incadrata in firma in baza unui program de sprijin al absolventilor, facilitate oferita de stat prin intermediul agentiilor de ocupare a fortei de munca.

“Mi-am dat demisia de la acea firma dupa ce nu am mai fost primita la lucru si mi s-a schimbat incadrarea din inginer proiectant in inginer de executie. Patronul a refuzat sa ma mai primeasca la lucru si a spus ca-mi scoate biroul pe hol”, a spus Ionela Lungu.

In replica, patronul firmei din Hunedoaraa acuzat-o pe tanara inginera ca nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu si ca ar fi ineficienta in cadrul firmei. El a recunoscut ca a trimis-o pe fata sa inconjoare sediul firmei, dar a precizat ca era vorba de efectuarea unei masuratori a perimetrului ocupat de cladire, datele urmand sa fie folosite ulterior.

ITM Hunedoara va incepe o ancheta in acest caz. Potrivit legii, discriminarea la locul de munca se poate pedepsi cu o amenda de pana la 100.000 de lei.

 

Femeile castiga 72% din salariul barbatilor si reprezinta 43% dintre migranti

Comparativ cu barbatii, rata somajului in randurile femeilor din Moldova este mai mare, iar salariile obtinute in sectoarele feminizate, cum ar fi educatia, administratia publica si asistenta sociala sunt cu mult mai reduse.

La aceasta concluzie au ajuns expertii grupului de lucru de pe langa ONU ”Femeile impotriva discriminarii”, care au publicat un raport cu privire la situatia femeii.

Femeile castiga 72% din salariul barbatilor, iar in multe locuri de munca functiile de administrare si de conducere sunt preluate de catre barbati, iar femeilor le revine munca tehnica si executiva.

Un alt exemplu indicat in raport se refera la varsta de pensionare de 62 de ani pentru barbati si 57 de ani pentru femei. Ca urmare, atunci cand femeile nu mai au un venit si sotii lor decedeaza, ele raman fara nici un venit in calitate de vaduve.

Alte practici discriminatorii la angajare se refera la femeile de peste 35 de ani, care isi gasesc mai greu un loc de munca, din cauza preferintelor de varsta ale angajatorilor.

Femeile intervievate au mai declarat ca institutia-cheie in monitorizarea aplicarii Codului Muncii si discriminarii este Inspectia Muncii. Cu toate acestea, inspectorii nu cunosc foarte bine problemele privind egalitatea de sanse si non-discriminarea si de multe orinu intervin prompt in solutionarea cazurilor de discriminare.

 

La angajare, i s-a cerut sa nu ramana gravida un an

O femeie a fost acceptata pe un post vacant de munca dupa ce a trecut etapa interviului, insa patronul i-a cerut un angajament: sa nu raman insarcinata cel putin un an de zile.

Asemenea angajamente sunt impotriva Codului Muncii din Romania. Specialista in probleme de munca, Mihaela Crivea, a precizat ca este interzis prin lege sa i se ceara unei candidate, in vederea angajarii, sa prezinte angajatorului un test de graviditate sau sa semneze un angajament ca nu va ramane insarcinata.

”Aceasta pretentie este considerata discriminare de sex la angajare, practica dovedeste ca nu este vorba de cazuri izolate, motiv pentru care amenzile in astfel de situatii sunt foarte drastice, putand atinge si suma de 25 mii USD. Totul, din cauza ca politica statului privind egalitatea de sanse si tratament intre barbati si femei interzice astfel de abordari”, afirma specialista.

Legislatia romaneasca interzice si amendeaza orice forma de discriminare bazata pe criteriul de sex, precum si orice ordin, dispozitie sau instigare de a discrimina o persoana pe criteriul de sex, in sectorul public si in cel privat, in domeniul muncii, educatiei, sanatatii, alte domenii.

PARTENERI

Proiect derulat de SIVECO Romania, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi agenţia de presă Mediafax
AUTENTIFICARE

Imagine CAPTCHA
Introduceţi caracterele prezentate in imagine.

FORMULARE

În cadrul proiectului vor fi folosite toate tipurile de chestionare elaborate în contextual participării la evenimente, care vor pune accent pe indicatorii stabiliţi cu respectarea legislaţiei privind protecţia datelor personale. Impresiile participanţilor la diferite evenimente vor fi consemnate pe formularele special întocmite, macheta acestora fiind concepută pentru consemnarea tuturor datelor necesare realizării indicatorilor proiectului.