Cine sunt femeile care tin frâiele bancilor si companiilor de asigurari

Nicio banca locala de talie mare nu are presedinte sau director general o femeie, dar în boardurile primilor zece jucatori din sistem si-au gasit loc 12 femei pe pozitii de vicepresedinte si director general adjunct.
Doua banci mici sunt totusi con¬duse de femei. Ilinca Rosetti este din august 2012 director general al ProCredit, o banca specializata pe nisa afacerilor micro si a producatorilor agricoli. ProCredit se afla la jumatatea anului trecut pe locul 26 în sistemul bancar, cu o cota de piata de 0,4%.
TBI Bank, sucursala locala a unei banci din Bulgaria detinuta de grupul israelian Kardan, este condusa de doi directori executivi, dintre care o femeie: Florentina Mircea. Ea îsi împarte atributiile de director executiv cu Traian Baicu. Mircea a fost anterior director general al TBI Leasing.
Si bancile mari au avut femei presedinte în trecut. Ultimul astfel de caz este cel al Bancpost, care a fost condusa de Manuela Plapcianu timp de doi ani, pâna la sfârsitul lui 2008. Plapcianu venise la Bancpost de la fosta banca HVB Tiriac, unde detinuse functia de vicepresedinte executiv.
Acum, Bancpost este una dintre cele trei banci mari, alaturi de Alpha Bank si de Volksbank, fara nicio femei în structura de conducere. Celelalte sapte banci mari au un numar total de 12 vicepresedinti si directori generali adjuncti. Femeile sunt cel mai bine reprezentate în boardul UniCredit Tiriac, unde, din sase membri (inclusiv presedintele executiv), trei sunt femei. Daniela Bodirca este din 2008 vicepresedinte responsabil cu riscul, Alina Dragan a preluat în 2010 functia de vicepresedinte responsabil cu resursele umane, iar din decembrie 2013 Mihaela Lupu este vicepresedinte pe financiar.
BCR, Banca Transilvania, CEC Bank si ING Bank au câte doua femei în structura de conducere. BCR a intrat în aceasta categorie anul acesta dupa numirea Danei Demetrian în functia de vicepresedinte responsabil cu segmentele de retail si private banking. Ea fusese recrutata pe pozitia de director al retelei de retail în 2013. Cealalta femeie din boardul BCR este Adriana Jankovicova, de origine slovaca. Ea este vicepresedinte pe financiar din 2014, iar anterior a lucrat la Viena în cadrul grupului Erste, actionarul majoritar al BCR.
La banca de stat CEC, Mihaela Popa si Mirela Iovu, sunt vicepresedinti din 2007, atunci când a fost schimbata întreaga structura de conducere, iar banca a început un proces de rebranding. Ele au prins un nou mandat si la alegerile din 2011. Mihaela Popa coordoneaza activitatea corporate a bancii.
Director general adjunct pe corporate este si Gabriela Gavrilescu la BRD, ea fiind singura femeie din boardul bancii. Si la ING Bank de corporate se ocupa tot o femeie - Mihaela Bîtu. A doua femeie din boardul ING este Patricia Andrei, care se ocupa cu resursele umane. Si la Banca Transilvania sunt doua femei director general adjunct: Luminita Runca, la divizia de risc, si Gabriela Nistor, responsabila cu retailul.
Femei în board, pe pozitii de vicepresedinte sau director general adjunct, au si unele banci de talie medie, precum Piraeus (Madalina Teodorescu, recrutata de la Raiffeisen anul trecut), Garanti Bank  (Luminita Cioaca, Anca Motca, Alina Patriche) sau Carpatica (Ena Badeanu). Femeile sunt mai bine reprezentate în companiile de leasing si cele de asigurari. Antoaneta Curteanu este CEO al UniCredit Leasing, cea mai mare com¬panie din piata leasingului financiar, din 2010. Metropolitan Life, a doua companie din piata de asigurari de viata, este condusa de anul trecut de Emilia Bunea, care a lucrat anterior pen¬tru grupul ING. Gothaer, o companie de talie medie din asigurari, este condusa de Anca Babaneata.
Alte doua companii de asigurari generale de talie mare, Asirom si Carpatica Asig, au avut pâna anul trecut presedinti femei.
Pe de alta parte, femeile si-au facut mai mult loc în diviziile de private banking, cele care se ocupa cu administrarea banilor clientilor foarte bogati. Octavia Cutus conduce divizia de wealth management a ING Bank de patru ani, iar anterior a fost sefa diviziilor de private banking din UniCredit si Raiffeisen. Carmen Negrea este head of private banking la Piraeus, iar Andra Mihailescu ocupa aceeasi pozitie la BRCI. Ea a lucrat anterior pentru Erste Private Banking, divizia de private banking a BCR.
Articol publicat în editia tiparita a Ziarului Financiar din data de 02.03.2015
 
Sursa aici.

PARTENERI

Proiect derulat de SIVECO Romania, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi agenţia de presă Mediafax
AUTENTIFICARE

Imagine CAPTCHA
Introduceţi caracterele prezentate in imagine.

FORMULARE

În cadrul proiectului vor fi folosite toate tipurile de chestionare elaborate în contextual participării la evenimente, care vor pune accent pe indicatorii stabiliţi cu respectarea legislaţiei privind protecţia datelor personale. Impresiile participanţilor la diferite evenimente vor fi consemnate pe formularele special întocmite, macheta acestora fiind concepută pentru consemnarea tuturor datelor necesare realizării indicatorilor proiectului.