
TIP CALATORIE: Croatia pentru explorare, relaxare, drumetie montana, bicicleala, de dat cu caiacul, inot, stat la soare, de vizitat locuri mai mult sau mai putin cunoscute.
PERIOADA: 10 iulie -28 iulie 2015
TIMP ALOCAT: 18 zile
PUNCT OCHIT, PUNCT LOVIT : Plitvice, Peninsula Pag, Parcul National Paklenica, Peninsula Murter, Parcul National Kornati, Parcul National Krka, Togir, Makarska Riviera, Trsteno, Dubrovnik.
CAZARE: camping-uri, pensiuni.
PORUMBEII CALATORI: Gabriela si Ionut
DOVADA: album photo
TRASEU : Bucuresti – Serbia – Croatia ( Parcul National Plitvice – Peninsula Pag – Parcul National Paklenica – Peninsula Murter – Parcul National Kornati – Parcul National Krka – Makarska Riviera – Trsteno – Dubrovnik ) – Serbia – Baile Herculane – Bucuresti.
Daca ajungi in Croatia pe timp de vara, te omoara caldura, iar pe noi ne-a prins canicula. Ce putea fi mai minunat! Am aterizat ca intr-o oala de fiert, la propriu si la figurat si am incercat sa ne facem loc cu coatele in puhoiul de turisti veniti sa viziteze Marea Croatie! Imi inchipuiam ca o sa fie aglomerat, dar nici chiar asa!
Disperarea a inceput sa-si spuna cuvantul abia cand am ajuns in Plitvice, iar cand am ajuns la Krka, pur si simplu am luat-o la fuga. Nu mai spun despre liniste si relaxare, cu greu gasesti un loc unde nu exista poluare fonica. Zumzetul masinilor este pretutindeni. Iar din punct de vedere culinar pot spune ca mai buna este mancarea de la noi din tara, cea de la greci sau de la bulgari, decat cea croata.
In ciuda obstacolelor, cu putina inspiratie reusesti intr-un final sa te bucuri si si sa savurezi din deliciul acestei tari mult laudata. Daca nu ne placea un loc ne faceam bagajele si plecam, insa am cautat sa stam cel putin 3 nopti in fiecare locatie, chiar daca nu ne-a reusit peste tot. Printre preferatele mele se numara Parcul National Paklenica, peninsula Murter, Trsteno, peninsula Pag, insulele Kornati.
Tara asta este mama camping-urilor, gasesti cate unul la tot pasul. De fapt unitatile de cazare ar fi insuficiente fara existenta lor si n-ar putea sa faca fata valulului de turisti veniti precum furnicile. Camping-urile sunt si ele pe categorii de 1-2-3 stele, in functie de facilitatile oferite, gen, SPA, teren de tenis, teren de joaca pentru copiii, restaurant, bar, unele formand un adevarat cartier avand o capacitate ce poate ajunge la 2000 de persoane.
Culmea, acestea sunt cele mai solicitate si aglomerate, practic isi sufla unul in ceafa celuilat, ca sa nu mai zic de birocratie. Stai la coada ca sa reusesti sa te inregistrezi pentru noua ta sedere! Noi am fugit de astfel de camping-uri mamut si le-am cautat pe cele mai micute, pana in 100 de persoane. Acestea fiind mult mai aerisite si fara birocratie, dar mai putine facilitati ( cui ii trebuie!?). Atata timp cat au grup sanitar, este perfect.
Nu exista piste de biciclete si este destul de riscant sa mergi prin trafic, dar poti sa te bucuri din plin de tot felul de trasee de biciclete in afara traficului, unele amenajate, altele pur si simplu le gasesti tu sau ti le inventezi singur. Eu le cautam pe http://www.mapmyride.com sau http://www.bikemap.net in functie de zona in care ne aflam. Majoritatea turistilor isi carau bicicletele personale cu masina, de acasa, chit ca mergeau pe bicicleta doar de la camping si pana pe plaja. Nu poti inchiria biciclete de peste tot, asa cum ne inchipuiam noi, iar daca vrei sa fi mai explorator ar fi bine sa vii cu ea de acasa.