Ingrediente: 2 căni mari cu făină, 3 linguri de gris, 1 ou ecologic, 1 cană cu smântână grasă, un plic de vanilie bio, un plic de praf de copt, scorţişoară, o cană de nuci de la ţară mărunţite neuniform, 5 linguri de zahăr brun din trestie de zahăr, sare, 1 kg de mere din grădină.
Mod de preparare: Se amestecă bine făina cu grisul, smântâna, oul, vanilia, praful de copt, o linguriţă de scorţişoară, nucile, puţină sare şi tot zahărul. E posibil să mai fie nevoie să adăugaţi câteva linguri de făină, pe măsură ce frământaţi cu mâna, pentru ca aluatul să aibă textura potrivită pentru a fi întins cu sucitorul. Plus făina pe masa de lucru şi pe sucitor. Împărţiţi aluatul obţinut în două bile mari şi întindeţi-le în două foi de mărimea tăvii de copt şi cu o grosime de jumătate de centimetru.
Aşezaţi prima foaie de aluat în tava tapetată peste care nivelaţi mărul curăţat şi tăiat cubuleţe. Presăraţi scorţişoară, după preferinţe, şi două linguri de gris care vor absorbi sucul lăsat de mere. Aşterneţi a doua foaie de aluat deasupra şi găuriţi-o cu o furculită.
Introduceţi tava în cuptorul încins şi scoateţi prăjitura atunci când este rumenită frumos. Puteţi investiga starea aluatului oricând pe parcursul coacerii, pentru că nu este prea sensibil la diferenţele de temperatură.
N.B. Pentru cuptoarele din sobele cu lemne, încingeţi bine soba la început, după care menţineţi aprinsă flacăra cu lemne subţiri până la coacerea completă a prăjiturii. Pentru că, hei, noi vă scriem de la ţară!!!!
Lasagna pentru copii
Ştiu că ştiţi să faceţi Lasagna, dar reţeta mea este special gătită pentru copii.
Mai precis, folosesc ingrediente cât mai naturale, iar modul de preparare nu include niciun fel de prăjeală ;). Daţi o tură prin magazinele naturiste şi pe la raioanele de produse Bio din supermarketuri pentru a alcătui lista de ingrediente de mai jos. Produsele de calitate vă ajută să obţineţi gustul delicios al preparatului mmmmmmmm…
Ingrediente (pentru o tavă medie):
- paste speciale pentru lasagna aprox. 300g (3 sau 4 straturi de pasta), care nu se fierb înainte.
- 500g de carne macră de mânzat
- o ceapă albă medie
- 3 căţei de usturoi românesc
- sare şi piper
- 2 linguri de ulei de măsline
- 3 roşii mari de grădină decojite şi tăiate cubuleţe
- un borcan de pastă de tomate
- 2 linguri de făină
- 500ml de lapte
- 2 linguri de unt
- o jumătate de linguriţă de nucşoară rasă
- o linguriţă de rozmarin
- 10 linguri de parmezan ras
Mod de preparare:
Amestecul Bolognese – carnea de vită tăiată cubuleţe, ceapa tăiată în 4, usturoiul, roşiile, uleiul de măsline se toacă în mixer până obţineţi o compoziţie similară cu cea de chiftele. Pasta obţinută se pune într-o cratiţă cu capac, se adaugă rozmarin, pasta de tomate şi 2 polonice de apă, sare şi piper şi se lasă pe foc aproximativ 30 de minute.
Sosul Bechamel – Intr-un castronel topiţi la abur untul, amestecaţi cu făină şi adăugaţi puţin câte puţin laptele, punând pe foc abia după ce aţi adăugat prima doză de lapte. Amestecaţi în permanenţă circa 5 minute. Luaţi de pe foc, adăugaţi sare, piper, nucşoară, 2 linguri de parmezan şi amestecaţi din nou.
Ungeţi tava cu puţin sos Bechamel, după care adăugaţi primul rând de paste Lasagne, un strat de amestec Bolognese şi 2 linguri de parmezan ras. Nivelaţi uşor fiecare strat, continuând construcţia pănâ nu mai aveţi compoziţie. Finalizaţi la suprafaţă cu amestecul Bolognese şi parmezan ras.
Introduceţi tava la cuptor, acoperită cu o folie sau capac, aproximativ 20 de minute, la foc mediu. Luaţi capacul jos si mai lăsaţi să se rumenească încă 10 minute. Foile de paste se vor înmuia şi ondula, straturile de sosuri şi parmezanul se vor omogeniza, iar cei mici vor aranja singuri masa!