preparare-pasta-de-dinti

Toata lumea stie ca o pasta de dinti comerciala contine, pe langa nelipsitul Fluor si multi alti compusi chimici de sinteza, despre care numai producatorii stiu la ce sunt folositori ! Toate acestea apar inscriptionate pe tubul pastei de dinti…

Scopul acestui articol nu este de a cauta „nod in papura” pastelor de dinti din comert, ci acela de a dovedi practic ca fiecare isi poate prepara in casa propria sa pasta de dinti absolut naturala si zic eu, cu proprietati deosebite, cu mult peste pastele de dinti comerciale cu care am fost invatati ani de zile.

Ca toate combinatiile folosite de mine (creme, amestecuri de tincturi etc)  si acest amestec este gandit si personalizat pentru a iesi ceva deosebit si nu este  copiat de pe Internet si ceea ce este cel mai important este incercat si de aceea il recomand cu incredere !

Astazi va prezint un amestec, care poate fi la prima vedere mai complicat, dar acesta poate fi redus doar la primele doua componente. De aceea voi explica si care sunt proprietatile benefice ale componentelor, pentru a putea renunta la ele sau a le folosi, dupa dorinta.

Nu in ultimul rand, nu este obligatoriu sa folositi aceleasi cantitati, dar pentru a iesi ceva de calitate, din toate punctele de vedere, in cazul in care veti dori sa faceti mai multa sau mai putina pasta, va trebui sa pastrati totusi proportia.

Pasta are urmatoarea componenta:

  • 8 linguri de bicarbonat de sodiu;
  • 4 linguri de ulei de cocos extravirgin;
  • 1/4 lingurita de scortisoara rasnita (se pot folosi si/sau cateva cuisoare rasnite);
  • 8-10 picaturi de ulei esential de menta;
  • 2-3 picaturi de ulei esential de eucalipt;
  • 2 linguri de extract natural de gel de aloe vera;
  • 2 linguri de glicerina vegetala;
  • 15-20 picaturi de Vitamina A uleioasa;
  • 1 lingurita de argila.

Optional, 1/4 – 1/2  lingurita de sare, de preferinta de Himalaya.

Nu va speriati de lista prea lunga!!!

Puteti prepara pasta folosind doar bicarbonatul de sodiu si uleiul de cocos…

Bicarbonatul de sodiu poate fi gasit la orice alimentara si il folosim pentru ca in cavitatea bucala sa se realizeze un mediu alcalin, un pH mai mare, neutralizand astfel mediul acid care ataca smaltul dintilor. Pe de alta parte, bicarbonatul de sodiu are si capacitatea naturala de a albi dintii, bineinteles fara a se afecta in vreun fel smaltul acestora.

Folosim uleiul de nuca de cocos pentru a putea, in primul rand, realiza un compus cu o vascozitate apropiata de pasta de dinti comerciala. Pe langa aceasta uleiul de cocos are printre proprietatile sale si acelea de a realiza, in principal, un mediu antiseptic si antimicrobian. Textura pastei o imbunatatim in mod clar prin adaugarea glicerinei vegetale (ca tot vrem sa fie totul natural !).

Uleiurile esentiale si scortisoara sunt folosite, in primul rand, pentru aromele cunoscute de oricine, care se vor regasi indiscutabil in produsul final si care dau intr-adevar si un gust deosebit, aroma pe care nu o vom intalni la nicio crema comerciala, indiferent cum s-ar numi aceasta, dar si pentru proprietatile lor, dovedite, antiseptice, antifungice si antibacteriene.

Nu mai spun ca, pe langa toate acestea, uleiul esential de menta mai contine si acizi grasi Omega 3, vitamina A si C, iar uleiul esential de eucalipt este si un inamic al afectiunilor cailor respiratorii.

Gelul de Aloe vera, mai exact extractul natural, este folosit pentru proprietatile sale, cred eu cunoscute de toata lumea, antinflamatorii si antivirale, fiind si cel mai bun hidratant pentru piele, patrunzand pana in straturile profunde ale epidermei, ajutand totodata si la refacerea acesteia.

Argila este folosita optional, avand proprietatea, in cazul de fata, de curatare extrafina a dintilor fara a afecta smaltul.

Nu in ultimul rand, am folosit Vitamina A, care este cunoscuta si pentru favorizarea cresterii activitatii enzimelor cutanate si care intervine in mod activ in procesul de formare a substantei fibroase si rezistente din epiderm (keratinizare), tocmai pentru a intari gingiile. Daca aveti paradontoza puteti mari cantitatea de vitamina A din amestec.

Modul de preparare:

Pentru o amestecare eficienta trebuie sa se foloseasca un mixer de bucatarie. Intr-un vas adaugati mai intai uleiul de cocos, glicerina si extractul de Aloe vera (daca aveti) iar dupa aceea bicarbonatul de sodiu. Se amesteca mai mult pana totul devine o pasta mai consistenta.

Daca se doreste puteti adauga si putina argila, care va contribui la cresterea vascozitatii pastei. Daca nu veti folosi mixerul sau o alta metoda mecanica de amestecare nu se va dizolva bine bicarbonatul si va rezulta ceva nisipos.

Apoi se adauga aromele (care pot fi si altele nu musai cele folosite de mine) si la sfarsit vitamina A. Se mai poate adauga si Vitamina E vegetala, care pe langa rolul benefic asupra epidermei si de antioxidant puternic are si rolul de conservant natural. Eu am cumparat-o online.

Mai trebuie mentionat ca puteti pastra pasta de dinti intr-un recipient inchis, la temperatura camerei, fara probleme. Daca o veti pune in frigider, din cauza uleiului de cocos, se va solidifica si nu se va putea folosi !

Eu am realizat aceasta pasta cu toate componentele (ba mai mult, eu am adaugat si Vitamina E vegetala) si va asigur ca facand astfel nu va veti mai dori pe viitor o alta pasta de dinti!

Singurul „neajuns” este ca nu face spuma, ca o pasta de dinti comerciala, dar cred ca aceasta nu reprezinta o problema pentru cei mai multi dintre noi ! Probabil daca am fi folosit aceasta pasta mai intai, nu ne-ar mai fi placut cele comerciale.

La urma urmei totul tine de gust, dar este o vorba… nu tot ceea ce e frumos si dulce este si sanatos !!!

Preparati-va singuri pasta de dinti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.