Nutritionistii recomanda consumul de proteine zilnic,deoarece au efecte benefice asupra organismului.
In urma cercetarilor s-a descoperit ca aportul de referinta,care in termeni specifici se numeste DRI,ar trebui sa fie 45 grame de proteine pe zi pentru femei si 52 grame proteine pe zi pentru barbati.
Proteinele sunt de doua feluri:de origine animala si de origine vegetala. Proteinele vegetale sunt:mazarea,fasolea,linte,nuci,uleiul de masline,etc.
Dintre proteinele de origine animala avem:carne alba,peste, pui,carne slaba,oua,lactate,unt,etc. Atunci cand corpul are lipsa de proteine,el este slabit si fara putere,iar riscul este sa devina anemici.
Alte semne care ne arata lipsa proteinelor:caderea parului,unghii slabe,exfoliate,burta mare la un copil care sufera de foame. Nu neglija sa consumi zilnic proteine. Cea mai noua descoperire sunt proteinele din zer si pudrele proteice din soia.
Hreanul-proprietati terapeutice
Hreanul este o planta semisalbatica,bogata in nutrienti,a carei radacina creste in pamant,fiind recunoscuta ca o leguma, cu efecte pozitive asupra organismului,recomandata in mai multe afectiuni respiratorii,mai ales in cursul sezonului rece.
Hreanul contine vitamina C, benefica in sistemul imunitar,circulatoriu, desfunda caile respiratorii. Datorita glucozinolatilor pe care ii contine are un miros intepator,dar si un gust ardeiat,acestea luptand impotriva bacteriilor. Rolul sau benefic este cunoscut din vechime, astfel ca este nelipsit in alimentatia taraneasca, fiind de mare pret in consumul de carne rasol,alaturi de care se pune hrean ras,in care se adauga putin ulei, pentru slabirea tariei.
Hreanul are efecte benefice in unele forme de cancer. Cercetatorii inca analizeaza acest produs, pentru a-i descoperi si alte utilizari. Exista si unele contraindicatii ale consumului, la persoanele cu colonul sensibil si la unele folosiri pentru uz extern, pentru piele. Consumati hrean,mai ales in perioada actuala de sezon rece,dar si pentru faptul ca este un condiment excelent in consumul zilnic alimentar.In piete ,taranii il vand in stare naturala,dar si in borcanele din sticla gata preparat,deoarece raderea lui este destul de dificila.