Regenerarea Urbană a Centrului Istoric

72% dintre sătmărenii chestionaţi sunt de părere că reabilitarea faţadelor clădirilor istorice şi a întregului Centru Vechi reprezintă o urgenţă şi o necesitate pentru Satu Mare.

De aceea, am consultat un grup de lucru format din profesionişti pe teme de urbanism şi regenerare urbană. Tema: Centrul Istoric al oraşului Satu Mare, reabilitarea faţadelor şi, mai cu seamă, a zonei Turnul Pompierilor.

IDEI:

  • pentru problema faţadelor degradate există legislaţie naţională, e nevoie însă şi de acţiune locală.
  • un program de regenerare urbană care să vizeze Centrul Istoric ar adăuga o imensă valoare turistică oraşului, redând în acelaşi timp sătmărenilor mândria locală, care pot regăsi plăcerea de a locui într-un oraş frumos, civilizat.
  • transformarea Centrului Istoric ar dinamiza comerţul local: astăzi avem un centru de oraş second-hand, cu urme ale gloriei de altădată, dar ocupat de multe magazine tot second-hand.
  • intervenţia de reabilitare trebuie făcută profesionist şi creativ; exemplu: calcane cu design spectaculos, care să transforme oraşul într-o adevărată galerie de artă în aer liber.

SOLUŢII:

  • urgenţa nr.1 sunt clădirile atât de degradate încât reprezintă pericol public; se impun măsuri drastice, inclusiv prin expropriere.
  • atragerea de fonduri europene pentru regenerarea spaţiilor publice din Centrul Istoric: drumuri, trotuare, piaţete, spaţii verzi.
  • un program colaborativ al Primăriei cu proprietarii clădirilor din Centrul Istoric, cu următoarele variante de lucru:
  1. reabilitare pe bani publici, proprietarii urmând să ramburseze contravaloarea lucrărilor în 5-10 ani
  2. reabilitare din banii proprietarilor
  3. acolo unde este posibil: cedarea către municipalitate, de către proprietari, a podurilor clădirilor, astfel încât, în schimbul contravalorii lucrărilor de reabilitare, municipalitatea să deţină spaţiu pentru construirea unor locuinţe noi prin mansardare.
Regenerarea Urbană a Centrului Istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.