24 Mai – Ziua Liberalilor

Orice aniversare e prilej de bucurie. Iar, ca membri ai Partidului Național Liberal, această aniversare e și un motiv de mândrie. Pentru că acum, nu numărăm pur și simplu ani. Ci spunem răspicat că România modernă, România unită, s-a făcut mai ales pentru că înaintașii noștri liberali au crezut cu adevărat în ea.

Așadar, nu numărăm ani, ci ne aducem aminte de o sumă de credințe și valori. Valori întrupate în oameni de stat precum Ion Brătianu, C.A. Rosetti, Dimitrie Sturdza, Ion I.C. Brătianu, unii dintre ei plătind cu viața credința în valorile liberalismului românesc: Ion Gheorghe Duca și Constantin I.C. Brătianu.

Aceștia sunt oameni politici care au realizat lucruri extraordinare pentru că au crezut. Au crezut în libertate: în libertatea politică și în libertatea individului. Au fost patrioți până la sacrificiu. Și-au dorit o țară puternică și prosperă.

Din păcate, visul României lor s-a frânt în cel mai sinistru coșmar al stângii: comunismul. Dar valorile în care ei au crezut n-au dispărut. Iar noi, cei de azi, în primul rând la aceste valori trebuie să fim atenți. Pentru că doar ele ne diferențiază de stânga.

Noi credem în libertate și în responsabilitate individuală. Stânga vrea să-i țină pe cetățeni captivi, dependenți de un stat supradimensionat, clientelar și ineficient. Noi credem în inițiativă și piață liberă. Stânga vrea controlul statului în toate domeniile, în toate aspectele vieții.

Stânga pretinde că oferă mult, dar oferă extrem de puțin celor care se mulțumesc cu puțin. Noi, ca liberali, n-ar trebui să promitem nimic, decât libertate. Iar egalitatea pe care o propunem să fie doar egalitatea în fața legii. Pentru noi, ca oameni de dreapta, egalitatea înseamnă dreptate.

E util să ne aducem mereu aminte: cine sunt aliații, votanții și simpatizanții noștri? Sunt ei oameni care vor să primească ceva de la stat, de la politicieni? Nu. Sunt oameni care cred că ei înșiși sunt responsabili de propriul destin.

Oameni care vor să aibă libertatea de a încerca și a atinge succesul. Succes pe care, odată atins, stânga se străduiește din răsputeri să-l pedepsească prin taxe și impozite pe care apoi le risipește clientelar.

Acesta e publicul liberal. Și e un public dificil, pentru că oamenii cu crezuri liberale sunt oameni independenți, care nu pot fi păcăliți. Sunt oameni care nu vor să depindă de politicieni.

Dar care vor să vadă că politicienii dreptei cred cu adevărat în aceleași lucruri în care cred și ei: în libertate, în dreptate, în stat minimal, în administrația orientată spre dezvoltare, nu preocupată de redistribuirea sărăciei și pedepsirea succesului.

Am spus-o deja în această campanie. Despre acești oameni trebuie să vorbim. Despre cel care se trezește dis-de-dimineață. Despre cel care muncește din greu, pentru el pentru copiii lui. Despre cel care pune deoparte și investește în educația copiilor. Despre cei care nu vor să depindă de nimeni.

Acestor oameni, care și-au luat destinele în propriile mâini, trebuie să le dovedim că suntem de partea lor. Că și noi credem în aceleași valori. Doar așa le putem câștiga încrederea și votul.

24 Mai – Ziua Liberalilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.