Croația – Ce înseamnă pentru mine? Experiența Personală

Pentru mine Croatia reprezinta „mersul la mare”, numarul de insule, insulite, roci solitare si recife formeaza un total de 1244. Peste tot gasesti barci de inchiriat, excursii pe apa de tot felul, toata lumea se plimba cu caiacul, cu barca, cu catamaranul, fie inchiriat, fie propriu.

Aici, Marea Adriatica este prinsa intre tot felul de insule si peninsule iar apa este atat de linistita incat iti da impresia ca te plimbi cu barca pe lac. Este o placere sa inoti si sa te scufunzi intr-o apa atat de clara si de linistita.

Croatii fiind asa  asaltati de turisti te poti intelege cu ei foarte usor si in engleza si in germana, italiana, franceza… la alegere.

Moneda nationala este Kuna, dar poti plati la fel de bine si in Euro sau cu cardul, peste tot pe unde te duci, chiar si in cea mai izolata insula a lor.

Nord vs Sud

Partea de Nord a Croatiei este mult mai curata, mai civilizata si vizibil mai instarita, insa mai arida si temperatura apei mult mai scazuta, decat in partea de sud. Cu greu gasesti o umbra si desi este foarte cald, nu rezisti prea mult timp in apa. Asa ca daca vrei sa te balacesti mai mult, recomand partea de sud a Croatiei, care de altfel are si mai multa vegetatie, incepand de dupa Makarska, dar si vizibilitatea apei scade, nu mai este la fel de limpede, la fel de curata ca in nord. Avantaje si dezavantaje peste tot. Acum depinde de gusturi. Mie mi-a placut mai mult in Nord, lui Ionut in Sud.

Turisti

As estima ca 90 % din turistii veniti in Croatia sunt nemti si polonezi, apoi sunt urmati de francezi, italieni si altii. Noi ne-am intersectat cu cativa romani doar la Plitvice, Krka si Dubrovnik.

Nemtii si polonezii se duc in Croatia ca si cum ar merge unii romani in Grecia, reprezinta locul unde isi petrec ei vacanta la mare. Pleaca de acasa cu catel, purcel, cu toata casa dupa ei, isi aleg un loc si stau acolo pana se plictisesc.

Recomandari

Cea mai buna perioada pentru a vizita Croatia este primavara, asta o spune chiar si orice localnic. Eu as zice ca si in septembrie ar fi ok. Pentru rafting, kayaking pe rauri, tot primavara de preferat, cand debitul apei este destul de ridicat. Vara, catararea sau traseele montane serioase devin aproape imposibile din cauza caldurii, ca sa nu mai zic de vipere. Muntii din Croatia sunt ca si muntii Macin din Dobrogea noastra, pe timp de vara, o piatra incinsa la soare.

Croația – Ce înseamnă pentru mine? Experiența Personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.