cum-se-prajeste-corect-cafeaua

Boabele de cafea trec prin mai multe procese înainte de a se transforma într-o băutură delicioasă. Pentru ca la final să se obțină o cafea cu gust bun, prăjirea boabelor trebuie să se facă corect. Când guști cafeaua din ceașcă nu trebuie să-i simți amărăciunea, ci gustul catifelat și delicat.

Ai ascultat vreodată sunetul boabelor de porumb care sar atunci când se transformă în popcorn? La fel se aude și atunci când crapă boabele de cafea în timpul procesului de prăjire. Primul crack se aude atunci când temperatura ajunge la 200 de grade, iar umezeala se evaporă suficient. De asemenea, tot în acel moment se elimină dioxidul de carbon și presiunea din boabe atinge punctul maxim.

cafea-prajita

În momentul în care zaharoza din boabe și pereții celulelor ard, se poate auzi cel de-al doilea crack – acum temperatura depășește 220 grade C. Cafeaua prăjită după cel de-al doilea crack este mai amară și are o culoare mult mai închisă.

Timpul de dezvoltare

După primul crack, fiecare secundă este importantă deoarece intervine durata de dezvoltare. Boabele deja au crăpat, deci nu mai există obstacole pentru declanșarea reacțiilor chimice. Durata de dezvoltare se încheie în momentul în care cafeaua este scoasă din prăjitor. În cazul în care cafeaua este prăjită în total timp de 8-14 minute, durata de dezvoltare trebuie să fie de minimum 15% pentru filtre și de 20% pentru espresso.

Timpul de dezvoltare al boabelor pentru un latte este de 1.5 minute. Cei care doresc să bea un shot italian trebuie să mai aștepte încă 2.8 minute după ce se aude primul crack. Dacă băutura are gust de iarbă sau de hârtie, înseamnă că boabele nu s-au dezvoltat în totalitate.

În schimb, dacă boabele s-au dezvoltat prea mult, cafeaua va avea un gust de ciocolată arsă, caramel și tutun.

Gradul de dezvoltare al cafelei

Gustul cafelei este direct afectat de gradul de dezvoltare. Timpul de dezvoltare poate fi ajustat, astfel încât să fie lung (menținând temperatura scăzută) sau scurt (menținând temperatura ridicată).

cafea-boabe-prajita-corect

Durata de dezvoltare dictează gustul și densitatea cafelei, în timp ce gradul de dezvoltare afectează mai mult complexitatea aromei.

Gradul de prăjire a cafelei

Deși poate părea surprinzător, prăjirea cafelei are origine europeană. Iată câte tipuri de prăjire există:

  • Prăjire engleză – boabele capătă o culoare maro deschis
  • Prăjire vieneză – puternică
  • Prăjire franceză – mult mai puternică
  • Prăjire italiană – boabele sunt aproape negre

Aspectul boabelor depinde de gradul de prăjire. Cei care doresc să bea un espresso, ar trebui să aleagă boabe de cafea cu grad de prajire italian. În schimb, cei cei care vor să savureze un latte, ar trebui să opteze pentru boabe cu grad de prăjire englez.

Cu cât boabele sunt prăjite mai mult, cu atât cafeaua conține o cantitate mai mică de cofeină.

Surse de informare:

  1. https://www.coffeepoint.ro/blog / Coffeepoint România, magazin specializat pe vending, cafea si produse pentru cafea.
  2. https://europeancoffeetrip.com/
  3. https://counterculturecoffee.com
Cum se prăjește corect cafeaua?
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.