Imam bayildi – O rețetă delicoasă pe care trebuie să o încerci

Ingrediente

3 vinete,  200ml ulei de masline,  1 ceapa,  1 ardei galben,  6 catei de usturoi,  4 rosii,  scortisoara,  chimion,  zahar, sare,  piper.

Mod de preperere

Ceapa se curata si se taie pestisori, iar usturoiul poate fi tocat marunt sau strivit. Rosiile si ardeii se spala in prealabil, dupa care se taie cuburi. La vinete, decupam pe lungime un capac, dupa care scoatem miezul si il taiem cuburi. In “sertarul” facut presaram sare ca sa nu oxideze, dupa care ne ocupam de umplutura.

Incingem patru linguri de ulei intr-o cratita, dupa care adaugam ceapa si usturoiul pe care le sotam pana cand ceapa devine translucida. Cand am ajuns la aceasta etapa, adaugam ardeii si vinetele, iar dupa alte doua minute imbogatim compozitia cu zahar, scortisoara si chimen. La final, punem rosiile, turnam un pahar cu apa si se lasa la inabusit intre 5 si 10 minute.

Dupa ce am luat cratita de pe foc, umplem vinetele “decupate” cu amestecul de legume si stropim legumele cu putin ulei de masline. Tava pe care am asezat vinetele se baga la cuptor, iar dupa alte 45 de minute, “Imam bayildi” se serveste fierbinte.

BONUS:Cum sa fac zacusca traditionala

Vara se apropie de sfarsit, moment in care cu totii ne apucam sa facem provizii ( zacusca, muraturi, gemuri, dulceturi, compoturi) pentru sezonul rece care va urma sa vina. Asadar, in acest mic ghid virtual Echipa noastra iti explica, in cativa pasi, cum se face zacusca traditionala.

Dificultate: medie 

Timp de pregatire si coacere: 80 min.

Ingrediente: 

  • 2 kg ardei gras; 
  • 7 kg de gogosari; 
  • 1,5 kg de ceapa; 
  • sos de tomate; 
  • ulei; 
  • sare; 
  • piper boabe; 
  • conservant.

Cum sa face zacusca traditionala:

Curata, spala si toaca legumele, deci amesteca-le intr-o oala mare si pune-o pe foc.

Cand amestecul de legume incepe sa fiarba adauga sosul de tomate, sare si piper si, in timp ce fierbe, amesteca continuu. Las-o sa fiarba aproximativ o ora, adaugand ulei din cand in cand, pentru ca zacusca sa fie omogena si cremoasa. Inainte de a stinge focul, adauga si conservantul si amesteca foarte bine. 

Toarna zacusca traditionala in borcane spalate si preincalzite in cuptor, inchide-le ermetic dupa care aseaza-le pe o canapea invelite intr-o patura si lasa-le sa se raceasca treptat; abia dupa ce s-au racit complet le poti pune in camara.

Pofta buna!

Imam bayildi – O rețetă delicoasă pe care trebuie să o încerci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.