Dovlecel cu mozzarella si rosii

Ingrediente:

 • un dovlecel mediu
 • o lingură de ulei de măsline
 • un capăt de usturoi verde
 • o linguriţă de busuioc proaspăt sau uscat
 • 6 felii de mozzarella
 • 6 felii decojite de roşie
 • sare

Mod de preparare: curăţaţi dovlecelul de coajă, păstrând coada, şi tăiaţi parţial în lung 4 felii, lăsându-le prinse de capătul cu coada. Răsfiraţi dovlecelul cu cele patru felii ca un evantai şi rumeniţi-l în ulei cu usturoi, la foc mediu, câte 3 minute pe fiecare parte, într-o tigaie. Luaţi dovlecelul din tigaie şi aşezaţi-l într-un vas pentru cuptor.

Între feliile evantaiului intercalaţi felii de roşii şi mozzarella, stropiţi cu ulei de măsline, presăraţi cu busuioc, dregeţi de sare şi introduceţi 5 minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Veţi şti că este gata observând cum se înmoaie mozzarella, fără însă să se scurgă prin vas.

Gomboţi (găluşte) cu prune

Ingrediente: 1 kg de cartofi, 2 ouă, 2 linguri de gris, făină (cât cuprinde), 30 de prune, pesmet, zahăr, sare.

Mod de preparare:

 1. Cartofii se curăţă şi se fierb în apă cu puţină sare. Când sunt gata se zdrobesc foarte fin cu furculiţa şi se lasă să se răcească puţin.
 2. Prunele se spală, se curăţă de cozi şi de sâmburi şi de presară cu scorţişoară măcinată.
 3. Într-o tigaie lată puneţi un cub de unt, o jumătate de pachet de pesmet şi 6 linguri bune de zahăr. Le ţineţi pe foc vreo 4 minute, amestecând în permanenţă, până când se topeşte untul şi totul capătă o culoare frumoasă arămie.
 4. Pregătiţi o oală adâncă şi lată cu apă şi sare, punând-o la fiert.
 5. Într-un castron generos, amestecaţi până la omogenizare piureul fin de cartofi, ouăle şi grisul. Treptat adăugaţi făină, până când compoziţia arată ca un aluat şi este pregătită pentru frământat cu mâna. Tapetaţi masa de lucru şi mâinile cu făină şi întindeţi compoziţia într-o foaie de 1 cm grosime.

N.B. Vă recomand sa nu lucraţi cu tot aluatul odată, pentru că vi se va lipi de masă. Pregătiţi gomboţii în două sau trei tranşe.

Tăiaţi aluatul în pătrate suficient de mari cât să cuprindă câte o prună şi înveliţi fiecare prună bine, ciupind marginile aluatului pentru a le etanşeiza. Aşezaţi bilele pe o farfurie pudrată cu făină.

Puneţi gomboţii la fiert 5 minute. Scoateţi pe rând gomboţii cu o paletă şi scufundaţi-i în apă rece. Unul câte unul, bine scurşi de apă, îi veţi tăvăli prin tigaia cu pesmet. Fiţi generoşi cu pesmetul :)!

Se mânăncă imediat sau la ore fixe, cu mâna sau cu furculiţa! Eu i-am mâncat în grădină, pe leagăn!

Dovlecel cu mozzarella si rosii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.