Astazi Echipa noastra iti propune sa gusti o delicioasa si traditionala zacusca de vinete romaneasca, gustoasa si hranitoare.
Zacusca este o mancare de legume prajite in ulei, gasita in mai multe tari din Balcani. Acesta se pregateste, de obicei, dupa prima recolta de toamna, se conserva in borcane sterilizate, pentru iarna si se consuma in special intinsa pe paine.
Asadar sa iti spunem cum se face zacusca de vinete.
Ingrediente:
- 60 de ardei capia;
- 60 de gogosari;
- 12 vinete mari;
- 3 kg de ceapa uscata;
- 800 ml de bulion de rosii;
- piper;
- sare;
- foi de dafin;
- 1,5 l de ulei.
Cum se face zacusca de vinete:
Ardeii, gogosarii si vinetele se coc pe flacara, se curata foarte bine de coji si de seminte si se pun la scurs; se lasa asa peste noapte.
A doua zi se curata, se spala si se taie ceapa fideluta si se pune la calit, dupa vreo 15- 20 de minute se adauga legumele coapte din ziua precedenta si se amesteca, cu o lingura de lemn, pe foc potrivit spre mic pana cand iese uleiul deasupra si zacusca scade foarte bine; aceasta operatiune iti poate „rapi” chiar si jumatate de zi.
Adauga apoi bulionul, sarea si piperul macinat si lasa sa mai dea cateva clocote. Cand consideri ca zacusca de vinete este gata, adauga foi de dafin si, optional, piper boabe. Imediat ce opresti focul toarna zacusca de vinete in borcane care se leaga cu celofan, foarte bine ori se capseaza cu capace.
Ajunse in acest moment, unele gospodine fierb borcanele cateva ore la bain- marie, insa mai este o metoda excelenta de sterilizare si anume: borcanele fierbinti, capsate cu capace se pun pe o canapea invelite in paturi si se lasa 2-3 zile sa se raceasca usor; astfel zacusca nu mucegaieste.
Pofta buna!