Sunt adepta gustărilor dintre mese, a gustărilor după antrenament, când stau la plajă, când fac un traseu de munte sau plec în vacanță. Nu trebuie să fie ceva consistent sau neapărat dulce, ci să mă ajute să-mi alunge senzația de foame. Știu de la diferiți nutriționiști că gustarea este extrem de benefică pentru organism, de aceea încerc să am grijă ce anume aleg să mănânc. Din punctul meu de vedere, o gustare trebuie să fie sănătoasă, să-mi dea energie, să fie ușoară și să-mi împiedice apariția unei senzații accentuate de foame. Astfel, mă ajută să evit alimentele nesănătoase.
Încerc să divesific gustările cât pot de mult. În general, aleg să mănânc câte un măr, un pumn de migdale/caju/fistic, fructe uscate, o banană cu un pic de unt de arahide, iaurt cu cereale integrale, un suc proaspăt din legume și fructe sau un baton energizant.
Îmi plac foarte mult batoanele din fructe uscate și semințe, dar încerc să le evit pe cele din comerț, deoarece conțin mult zahăr. Cea mai bună variantă este să ni le preparăm singuri acasă.
Am găsit o rețetă delicioasă de biluțe energizante, preparate în 4 variante diferite, ingredientul principal fiind ovăzul. Este o gustare sau un desert sănătos care nu necesită fierbere sau coacere, nu conține zahăr și se prepară foarte, foarte ușor și rapid. Mie mi-a luat 7-8 minute. Fulgii de ovăz nu trebuie să lipsească din alimentație, deoarece sunt bogați în fier, fibre, minerale, vitamine și aduc multe beneficii organismului.
Aceste biluțe energizante pot fi consumate cu ușurință și de către vegetarieni și vegani, deoarece mierea poate fi înlocuită cu un îndulcitor natural: sirop de agave, sirop de arțar.
Bilute energizante din ovăz și afine uscate
Ingrediente:
- cană de fulgi de ovăz
- 2 lunguri unt de arahide
- 2 linguri miere de albine
- 1 ceașcă de afine uscate ( puteți să folosiți și alte tipuri de fructe uscate)
- jumătate de linguriță de scorțișoară
Mod de preparare:
Amestecați într-un bol fulgii de ovăz, untul de arahide și mierea, până devine totul omogen. După, adăugați afinele uscate și scorțișoara. Amestecul merge la frigider pentru 30-60 minute pentru a se întrepătrunde aromele foarte bine. După ce am scos compoziția de la frigider, încercăm să formăm biluțe cu palmele, că la chifteluțe. Desertul se poate servi imediat.
Bilute energizante din ovăz și banană
Ingrediente:
- cană de fulgi de ovăz
- banană coaptă
- 2 linguri unt de arahide
- 2 linguri de miere
- jumătate de ceașcă de fulgi de ciocolată
Mod de preparare:
Amestecăm într-un bol fulgii de ovăz, untul de arahide și mierea. Pisăm banana cu furculița și o adăugăm peste restul ingredientelor împreună cu fulgii de ciocolată. Amestecul omogen merge la frigider pentru 60-90 de minute. Modelăm amestecul în formă de bile de mărimea unei nuci. Se poate servi pe loc.
Bilute energizante din ovăz și vanilie
Ingrediente:
- cană de fulgi de ovăz
- 2 linguri unt de arahide
- 2 linguri de miere
- jumătate de cană de migdale zdrobite
- lingură de esență de vanilie
Mod de preparare:
Amestecăm fulgii de ovăz, untul de arahide și mierea, până devine totul omogen. După, adăugăm vanilia și migdalele zdrobite. Compoziția merge la frigider pentru 30-60 de minute, pentru a se întrepătrunde toate aromele. Modelăm amestecul sub formă de biluțe. Gustarea poate fi servită imediat.
Bilute energizante din ovăz și stafide
Ingrediente:
- O cană de fulgi de ovăz
- 2 linguri unt de arahide
- 2 linguri de miere
- O jumătate de ceașcă de stafide
- O jumătate de ceașcă de nuci pecan zdrobite ( sau orice tip de nuci va plac )
- Jumătate de linguriță de scorțișoară
Mod de preparare:
Procedăm ca și la celelalte variante de mai sus, amestecăm fulgii de ovăz, untul de arahide și mierea, până devine totul o compoziție omogenă. Adăugăm stafidele, nucile pecan zdrobite și scorțișoara.
Compoziția merge la frigider pentru 30-60 de minute. După omogenizare, încercăm să formăm bulite cu palmele. Se servesc imediat. Daca va intereseaza si reteta cu batoanele energizante din fibre, o gasiti aici.