De ce schi de tura
Amploarea schiului de tura din ultimii ani, printre iubitorii de drumetii/ture montare, nu a facut decat sa-mi atraga si mie atentia. Primul val l-am simtit venind dinspre Cluj, mai exact, dinspre Apuseni, munti ideali pentru practicarea schiului de tura.
Mai tarziu, l-am regasit printre prietenii si cunoscutii din Bucuresti, care au renuntat la turele clasice de iarna, cu inotat prin zapada, in schimbul unei ture pe foci prin Bucegi, Piatra Mare, Piatra Craiului si alti munti din apropiere.
Fie ca esti iubitor a mersului pe munte, fie iubitor de schi alpin, n-are cum sa nu te prinda febra. Este un mod, mai mult decat placut, de a petrece o tura de iarna pe munte.
Faciliteaza parcurgerea unor distante mari, intr-un timp scurt, nu mai trebuie sa dai bani pe instalatiile de schi, pentru ca nu mai este nevoie sa depinzi de ele, nu este monoton, nu mai trebuie sa cobori aceleasi partii de 10 ori, esti „off piste”, in afara partiilor, oriunde si peste tot, iti ofera toata libertatea de miscare si este cat se poate de inedit si provocator.
Te poti bucura de oricare bucata de munte. Este fascinant si in acelasi timp cu bagare de seama.
Daca pe parcursul vietii au fost sporturi pe care le-am deprins asa, dupa ureche sau din mers, ca mai apoi sa ma chinui sa corectez ceea ce am invatat gresit, schiul de tura a fost exceptia de la regula.
Poate si pentru ca mi s-a parut mai „dangerous”, am tinut mortis ca initierea in schi de tura sa nu o fac de capul meu si nici dupa capul prietenilor, care practicau schiul de tura, nici ei de prea multa vreme.
Inceputul meu pe schiuri de tura
- Data : 7-9 februarie 2014
- Loc de desfasurare : Zona Padina (Muntii Bucegi)
- Participanti:Pologea Alexandru, Ionut Negru,Daniel Ionescu, Tanase Liviana,Campian Raluca, Husleag Mihai, Craescu Vivien, Fofirca Maria, Stroe Ioan Gabriel, Stroie Gabriela,Nitu Ionut,Staiculescu Ioana.
- Cost: 150 lei + cazare 25 lei/noapte + 55 lei/zi echipament schi (daca era cazul) + 30 lei/pers (transport echipament-daca era cazul)
Initierea in schi de tura am facut-o cu Asociatia Montana Carpati, printr-un atelier ce a durat 3 zile, in Muntii Bucegi, cu cazare la Salvamont Padina, sustinut de Ciprian Lolu, monitor de schi, salvator montan (Serviciul Salvamont Zărneşti) si ghid montan. N-am stat mult pe ganduri daca sa ma inscriu sau nu si bine am facut.
Atelierul s-a concentrat asupra noţiunilor de bază privind schiul de tură. Conditia de acceptare pentru participare a fost ca toţi participanţii sa aiba cunostinte de baza de schi alpin, suficient cat să poată coborî o pârtie de nivel mediu (culoare roşie). La momentul respectiv nu mi-am dat seama cat de serioasa era treaba dar tot nu mi-a parut rau.
Ciprian Lolu – instructorul nostru de schi de tura
Ciprian Lolu este acel gen de om, determinat, neinfricat, care cere performanta si pune pasiune in tot ceea ce face. Motto-ul lui este “My dream is my life, and my life is my dream!”. In prima zi, cu ochii lui mari si expresivi, mi-a dat impresia ca este un „nebun” la care expresia „Nu pot!” nu exista. Pe parcursul celor trei zile am descoperit in el un om, care te ajuta sa-ti depasesti limitele, alaturi de care increderea in sine creste peste asteptari. Acel „nu pot” chiar se transforma, in mod miraculos, in „Da, pot!”. Trebuie sa recunosc ca am nimerit cel mai tare instructor de schi de tura, fara sa vreau, fara sa-l caut in mod special, fara sa stiu mai nimic despre el. Chiar daca uneori a jucat dur, chiar daca a scos untul din mine, sunt convinsa ca atat eu cat si ceilalti, ii suntem profund recunoscatori pentru ce ne-a invatat. Dupa 3 zile pline, memorabile, alaturi de el, ne-am intors cu deprinderile si cunostintele necesare cat sa construim singuri, propriile iesiri pe schiuri de tura.